DANIA


Jajka z chrzanem

Jajka ugotuj na twardo. Ostudź, przekrój wzdłuż na połówki. Wyjmij delikatnie żółtka.
Zmiksuj żółtka z majonezem dekoracyjnym, dodaj chrzanem i dopraw solą wedle smaku.
Napełnij białka masą. Udekoruj szczypiorkiem.

Ogórki w keczupie

Niezwykle delikatne w smaku, z delikatna nutką słodkiego keczupu , jędrne ogóreczki.
Składniki:
3 kg małych ogórków gruntowych
marchew 1 kg
koperek świeży zielone piórka

zalewa:
2litry wody,
2 szkl cukru
2 łyżki soli
1 szklanka naszego octu
16 łyżek keczupu

Sposób przygotowania
Ogórki obieramy ze skórki. Na dno słoika układamy pokrojone w plasterki marchewki (tak aby zakryło dno )
i po jednej gałązeczce koperku na słoik.
2. Wszystkie składniki zalewy zagotować , gorącą zalewać słoiki.
Pasteryzowac ok 10 minut.